Spedytor międzynarodowy – opis stanowiska pracy

Home / Blog / Spedytor międzynarodowy – opis stanowiska pracy

Świat, w którym dzisiaj żyjemy, jest często określany mianem globalnej wioski. Olbrzymie odległości dzielące odległe od siebie kontynenty i kraje nie są obecnie dla nas barierą nie do pokonania. Mamy Internet, masowe media i telekomunikację, dzięki którym możemy bez problemu i bez opóźnień czasowych komunikować się między sobą niezależnie od tego, gdzie się akurat znajdujemy.

Podobnie jest z transportem towarów. Kiedyś szlaki kupieckie były dostępne tylko drogą lądową, więc przewożenie dóbr z jednego kraju do drugiego zajmowało dużo czasu i było niezwykle kosztowną usługą. Dzisiaj dysponujemy nowoczesnymi środkami transportu, które ułatwiają nam transport towarów z najodleglejszych zakątków świata. Nieustannie realizowany jest przewóz różnorodnych dóbr na masową skalę drogą morską, lądową i powietrzną. Transport na tak wielką skalę wymaga doskonałej organizacji, dlatego powstają firmy zajmujące się jego logistyką. W XX wieku powstał także nowy zawód – spedytor międzynarodowy. O tym, kim jest i czym dokładnie się zajmuje, dowiecie się z dzisiejszego wpisu.

Czym zajmuje się spedytor międzynarodowy?

Obowiązki oraz prawa spedytora międzynarodowego zostały dokładnie opisane w art. od 794 do 804 kodeksu cywilnego. Według nich spedytor to osoba, która za wynagrodzeniem zobowiązuje się do wysyłania lub odbierania przesyłek albo dokonywania innych usług związanych z ich przewozem. Spedytor może specjalizować się w spedycji lotniczej, lądowej albo morskiej. Do jego zadań zalicza się opiekę nad przesyłkami podczas ich transportu z jednego miejsca do drugiego. Taka opieka polega między innymi na przygotowywaniu i wysyłaniu towarów, załatwianiu wszelkich procedur celnych, koniecznych ubezpieczeń, podpisywaniu stosownych umów z kontrahentami oraz organizowaniu miejsca składowania i przechowywania towarów, jego załadunku oraz rozładunku. Na spedytorze międzynarodowym ciąży także obowiązek sprawdzenia zawartości przesyłek, dopilnowania, aby odpowiedni towar był przekazany do rąk odbiorców, a także przechowywania wszelkich dokumentów dotyczących ładunków.

Jakie cechy powinien mieć dobry spedytor międzynarodowy?

Od spedytora zależy sprawny i szybki transport ładunków przewożonych między krajami, dlatego osoba na tym stanowisku powinna mieć doświadczenie oraz wiedzę z zakresu logistyki i transportu, ponieważ na co dzień zajmuje się zarządzaniem logistyką transportu. Ważna jest także dobra organizacja pracy oraz konsekwencja w działaniu. Idealny spedytor powinien być otwarty na kontakt z innymi ludźmi i mieć zdolności interpersonalne. Te cechy pomogą mu w utrzymywaniu stałego kontaktu ze wszystkimi osobami zaangażowanymi w łańcuch dostawy konkretnego zlecenia. Aby móc bez problemów kontaktować się ze wszystkimi kontrahentami, musi biegle znać język obcy.